Amal Alhaag
Intergenerationele uitwisseling en samenwerking staat centraal in het oeuvre van Amal Alhaag. Ze ontwikkelt doorlopend experimentele en collaboratieve onderzoekspraktijken, publieke programma's en projecten rond ruimtelijke politiek, archieven, kolonialisme, tegencultuur, orale geschiedenissen en populaire cultuur. Haar projecten en initiatieven met onafhankelijke makers en instellingen nodigen tot engagement en ongemakkelijke onderwerpen te herschrijven, remixen, delen en componeren tot verhalen.
Alhaag draait al meer dan twintig jaar mee in de wereld van de beeldende kunsten. Zij is initiator en facilitator van interdisciplinaire platforms zoals Metro54, researcher voor Research Center for Material Culture en Scholar in Residence bij Eye Museum. Ze heeft bijgedragen aan de Nederlandse inzending van de Architectuur Biƫnnale van Venetiƫ in 2018 en is lid van het curatorial team van Sonsbeek 20->24. De jury, die bestaat uit Charl Landvreugd, Colin Benders, Fiona Tan en Hanna Bervoets, heeft unaniem voor Amal Alhaag gekozen omdat zij deuren opent die vaak gesloten blijven voor de gemeenschap die zij vertegenwoordigt.
Programma
Tijdens deze uitreiking presenteert SNAP het avondvullende programma Black Like Us, Mourn Like Us, Imagine Us, over intergenerationele dromen en rouw waarin geprobeerd wordt een collectieve toekomstvisie op kunst en cultuur te formuleren. Tijdens deze avond brengen verhalenvertellers, hosselaars, kunstenaars, activisten en denkers hun meerstemmige toekomstvisie over dromen, historische koloniale trauma en slavernij erfenis, straatcultuur, humor en alledaagse verhalen ten tonele.
Snap: een toekomstvisie
SNAP is een samenwerkingsverband tussen Metro54, DEGASTEN en Dipsaus Podcast. Zij vormen een (reizend) projectruimte voor kunst, dialoog, experiment, performance, reflectie en intergenerationele ontmoeting. Een duurzaam toekomstperspectief staat hierbij centraal.
Akademie van Kunsten Penning
Lees meer over de Akademie van Kunsten Penning.
Zie ook
'Ik geloof niet dat je in je eentje een instituut kan veranderen.' Gesprek met Amal Alhaag