Volgens Dibbets is fotografie al vanaf de ontdekking in 1839 verkeerd begrepen en heeft de hedendaagse fotografie niets te maken met het ware potentieel van de techniek voor de beeldende kunst. Sinds zijn tentoonstelling La Boîte de Pandore. Une autre photographie par Jan Dibbets, in Musée D’Arte Moderne de la ville Paris in 2016, wordt een scherp debat gevoerd over de definitie van fotografie.
Hierop gaan Albrecht en Dibbets tijdens het interview dieper in. Dibbets voert een krachtig pleidooi voor de fotografie op zich die het beste te vergelijken is met wetenschappelijke fotografie gericht op het steeds grondiger kunnen kijken, zoals bij astronomische of microscopische fotografie, maar waarbij de kijker uiteindelijk loskomt van het bekekene en een vervreemding ervaart. Fotografie kan ons radicaal anders doen kijken en ons achterlaten met de schok dat wat we zien nooit zelf zouden kunnen ervaren.
Over Jan Dibbets
Jan Dibbets geldt als een van de meest toonaangevende, internationaal succesvolle Nederlandse kunstenaars van de laatste decennia. Vanaf de jaren zestig heeft hij een oeuvre opgebouwd waarin de waarneming en de weergave van ruimte centraal staan. Lees meer.
Ik zie een wereld, die ik echter nooit zal kunnen ervaren, ook al weet ik dat wat ik zie werkelijk bestaat.
Citaat uit Fotografie als plaag en hoop, 2016, Steven Humblet, De Witte Raaf
Praktische informatie
Datum: woensdag 18 januari 2023 van 19.30 tot 21.00 uur, inloop vanaf 19.00 uur.
Locatie: Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam
M.m.v.: Yoeri Albrecht, artistiek directeur van debatcentrum De Balie.
Aanmelden
Deze bijeenkomst is vol. Het is niet meer mogelijk om u voor deze bijeenkomst aan te melden.
Livestream
De bijeenkomst is ook live te volgen via het YouTubekanaal van de KNAW.
Foto Jan Dibberts: Still from Towards Photography, 2022. (c) ATM & Peter Schlegel - courtesy of ATM.