Uit de Kunst: Piet Gerbrandy

22-08-2022

Begin

12-10-2022 om 19:30

Einde

12-10-2022 om 21:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Waar haalt een dichter zijn inspiratie vandaan, als dat niet al een hopeloos verouderd concept is?

Online volgen

Deze lezing is ook online te volgen via het YouTube-kanaal van de KNAW.

 

In de Uit de Kunst-lezing van 12 oktober staat Piet Gerbrandy centraal. Hij is dichter, classicus en sinds mei 2022 lid van de Akademie van Kunsten. In zijn lezing gaat hij in op dichten, vertalen en denken. Ook zal pianist Mengjie Han optreden.

Is dichterschap een gave of een ambacht, een beperking of een vluchtweg? Tijdens de lezing hoopt Piet Gerbrandy te laten zien dat gedichten schrijven geen ongedeeld genoegen is, maar dat het nu eenmaal moet gebeuren. Het uitgangspunt van zijn poëzie is altijd de muziek van de taal, die onvermijdelijk ook betekenis draagt. Denken komt voort uit het ritme, niet omgekeerd. Tegelijkertijd is dichten ook iets ambachtelijks, dat aan het schrijven voorafgaat of erop volgt, en niet los valt te zien van andere vormen van taalgebruik: deze dichter is immers ook classicus, en wat hij het liefste doet is vertalen. Het bevestigt het besef in een lange traditie van dichters en denkers te staan, waarin Orpheus misschien de eerste was.

Over Piet Gerbrandy

Piet Gerbrandy (1958) publiceerde een twaalftal dichtbundels en vele essays over poëzie, retorica en Griekse en Latijnse klassieken en maakt deel uit van de redactie van De Gids en het Vlaamse tijdschrift Poëziekrant.

Als vertaler uit het Grieks en Latijn vertaalde hij onder meer de Institutio Oratoria van Marcus Fabius Quintilianus uit het Latijn  als De opleiding tot redenaar (2001) en De consolatione philosophiae van Boëthius als Troost in filosofie. Boëthius (2019).

In 1993 begon Piet met het schrijven van essays voor het weekblad De Groene Amsterdammer, in 1996 werd hij poëzierecensent bij de Volkskrant en in 2007 verscheen zijn boek over de Latijnse literatuurgeschiedenis Het feest van Saturnus. De literatuur van het heidense Rome.

Piet studeerde van 1976 tot 1984 klassieke talen en vergelijkende Indo-Europese Taalwetenschap in Leiden. Daarna gaf hij ruim twintig jaar les aan middelbare scholen. Hij was mede-auteur van enkele schoolboeken voor het eindexamen Grieks. Sinds 2006 doceert hij Klassiek en Middeleeuws Latijn aan de Universiteit van Amsterdam, zowel taalverweving als literatuur. Ook elders binnen de faculteit geeft hij college. Zijn onderzoek spitst zich toe op Latijnse poëzie van de Late Oudheid. 

Over Mengjie Han

Mengjie Han (1989) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan het Conservatorium van Amsterdam, waar zijn studie summa cum laude afrondde bij Jan Wijn. In 2014 won Mengjie Han (1989) de derde prijs en de publieksprijs op het 10e International Franz Liszt Competition. Sindsdien treedt hij regelmatig op in binnen- en buitenland o.a. in het Concertgebouw Amsterdam, de Elbphilharmonie Hamburg, Wigmore Hall Londen en Konzerthaus Berlijn.

Portret van pianist Mengjie Han

Naast solist is Han een gepassioneerd kamermusicus. Hij richtte in 2013 het Amatis Trio op, waarmee hij vele prijzen en accolades won. Hij werd benoemd tot BBC New Generation Artist, ECHO Rising Stars en won de Kersjesprijs en de Fellowship van het Borletti-Buitoni Trust. In 2022 startte Han een nieuw pianokwartet: het Marigold Pianokwartet.

Over Bertram Mourits

Bertram Mourits treedt tijdens deze avond op als moderator en interviewer. Hij is auteur en hoofd Collecties van het Literatuurmuseum in Den Haag.

Praktische informatie

Datum: woensdag 12 oktober 2022, van 19.30 tot 21.00 uur, inloop vanaf 19.00 uur.
Locatie: Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29,1011 JV Amsterdam
Nadere informatie: annelies.ten.have@knaw.nl

Beeld:
1. Portret Piet Gerbrandy (foto: Anneke Dekker) 
2. Portret Mengjie Han (foto: Maurice Lammerts van Bueren)

Cookie-instellingen