Hackaton Kunst en Oorlog

06-03-2023

Begin

11-04-2023 om 10:00

Einde

11-04-2023 om 17:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Hoe kan kunst een tegenwicht bieden aan Poetins narratief over de oorlog in Oekraïne? In deze zesde werksessie Kunst en Oorlog bedenken we een visie, strategie en actieplan om Poetins narratief over de oorlog in Oekraïne om te buigen. Dit doen we in de vorm van een hackaton.

De oorlog in Oekraïne duurt voort en een oplossing lijkt nog niet op handen. De wereldorde zoals we die kenden is in een jaar tijd verschoven en de oorlogsretoriek viert hoogtij. Aan de dominante narratieven is niet te ontkomen: in welk land je woont en tot welke media je toegang hebt, bepaalt je wereldbeeld.

Aan het begin van oorlog ontstonden ludieke acties om de Russische bevolking via restaurantreviews op Google Maps te overtuigen van de onrechtmatigheid van de inval in Oekraïne en zo een tegenwicht te bieden aan Poetins narratief over de oorlog. Valt er ook vanuit de kunsten een strategie te bedenken om dit te doen?

In deze zesde werksessie Kunst en Oorlog werken we in één dag aan een visie, strategie en actieplan om Poetins narratief over de oorlog in Oekraïne om te buigen.

Voor wie

Deelname aan de hackaton staat open voor kunstenaars uit de hele breedte van het culturele veld, wetenschappers en vertegenwoordigers van culturele instellingen. Zowel deelnemers aan eerdere werksessies als nieuwe geïnteresseerden zijn van harte welkom. Deelname is gratis, maar meld je vooraf aan met onderstaande link:

Aanmelden

 

Praktische informatie

  • Datum: dinsdag 11 april 2023 van 10.00 tot 17.00 uur (vanaf 9.30 uur: inloop met koffie en thee)

  • Locatie: het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29 in Amsterdam.

  • Voertaal: mix van Engels en Nederlands (afhankelijk van de deelnemers).

  • Deze sessie wordt begeleid door Dorian de Rijk en Frank Bosma.

  • Deelname is gratis, maar meld je vooral aan via de aanmeldlink.

  • Lunch is inbegrepen.

  • Voor meer informatie, neem contact op met Annelies ten Have

  • Een fotograaf zal tijdens deze bijeenkomst foto's maken voor communicatiedoeleinden.

Over de hackaton

Een hackaton is een werkwijze om binnen een korte tijd in teamverband ideeën of prototypes te ontwikkelen. We gaan in teams aan de slag. Dit doen we in drie fases: ideevorming, de uitwerking van het concept en een pitch. In de eerste fase genereren we met korte activiteiten heel veel ideeën. Die brengen we vervolgens terug tot een concept. In de uitwerkingsfase werken we toe naar een pitch. Dit kan bijvoorbeeld een powerpointpresentatie zijn, een performance of een video. De verschillende teams doen hun pitches.

De begeleiding van de hackaton is in handen van Dorian de Rijk en Frank Bosma. Dorian de Rijk is kunstenaar, artistic researcher, creative consultant, conceptontwikkelaar en regisseur. Zij werkte onder meer voor de VPRO, BNN/VARA, KAAN Architecten, de Hoge Raad en de Gemeente Amsterdam. Frank Bosma is een creatieve ontwikkelaar van interactieve media die voor het bedrijf Hackastory internationale hackathons heeft georganiseerd en gecoached. Zij begeleiden de hackaton en ondersteunen de teams bij de conceptuitwerking. Zo werken we toe naar common ground, die de deelnemers in hun eigen netwerk en professionele omgeving kunnen vertalen naar concrete acties.

Over de werksessies en hackaton Kunst en Oorlog

Sinds het uitbreken van de oorlog organiseert de Akademie van Kunsten werksessies waarin we onderzoeken welke rol kunstenaars kunnen spelen in de intens onrechtvaardige en gewelddadige oorlog in Oekraïne. Dit is een initiatief van de leden Merlijn van Twaalfhoven en Liesbeth Bik, tevens voorzitter van de Akademie van Kunsten.

Cookie-instellingen