Francine Houben

Foto: Mecanoo Architecten

Francine Houben (1955) is oprichter en creatief directeur van Mecanoo architecten. Haar oeuvre varieert van theaters, musea en bibliotheken tot woonwijken en parken.

In Birmingham staat de door haar ontworpen grootste openbare bibliotheek van Europa. Momenteel werkt ze aan renovaties van de beroemde New York Public Library en de bibliotheek van Washington DC – een gebouw van Mies van der Rohe.

In het boek, People, Place, Purpose (2015), beschrijft Francine Houben haar architectuurvisie aan de hand van zeventien Mecanoo-projecten. Ieder ontwerp begint met observeren. Van mensen, van de plek, de cultuur en het klimaat. De analyse vormt het uitgangspunt voor een ontwerp dat aansluit bij de behoeften van nu, maar ook anticipeert op (on)voorspelbare veranderingen.

Francine Houben was hoogleraar mobiliteitsesthetiek aan de TU Delft en doceerde aan Harvard University. Ze was curator van de eerste Internationale Architectuur Biënnale in Rotterdam. Sinds 2010 is Francine Houben lid van de Akademie der Künste in Berlijn. In 2015 kreeg ze de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs waarmee ze het Eye Opener Fonds oprichtte met als doel innovatie van bibliotheken. In 2016 ontving ze een eredoctoraat van de Universiteit Utrecht.

Website Francine Houben

Afbeeldingen

Cookie-instellingen