Neske Beks

Foto: Henk Wildschut

Neske Beks is een inter- en transdisciplinair kunstenaar die haar artistieke kwaliteiten naadloos verweeft met haar activisme en kennis deelt die niet alleen gestoeld is op het dominante narratief.

Zij weet daardoor ruimte te maken voor andere perspectieven. Ze werkt als filmmaker, schrijver en healer.  

Beks, die Afrikaanse, Vlaamse en Inheems-Amerikaanse wortels heeft, is geboren en opgegroeid in Vlaanderen maar woont sinds 1993 in Amsterdam. Ze begon haar opleiding aan de toneel- en kleinkunstopleiding Studio Herman Teirlinck in Antwerpen, en verhuisde naar Amsterdam waar ze de Theateropleiding Selma Susanna afrondde. De eerste jaren van haar carrière werkte ze als spokenwordperformer, dichter en theatermaker. In 2002 won ze de Hollandse Nieuwe Toneelschrijfprijs en verschoof haar werk meer naar schrijven en talentontwikkeling. 

In 2003 richtte zij Schrijfwerkplaats Frascati op en in 2014 debuteerde zij met de roman De Kleenex Kronieken. Beks schreef vervolgens het kinderboek Sala en Monk - Ons Samen (2020), de essaybundel Echo (2021) over de intersectie van vrouw en Zwart zijn en De Kleine Morrison, een wegwijzer in het oeuvre van Toni Morrison die najaar 2024 verschijnt in een vertaling in Castellano. 

Haar interdisciplinariteit komt tot uiting in haar films zoals de documentaire Eigen Volk (2011) over de extreemrechtse stemmen in haar pleeggezin en familie, haar documentaire Mookie (2012) waarmee zein Italië en Mexico Beste Documentary awards won en Beyond My Walls (2015) over sociale media. Ook filmde ze enkele kunstenaarsportretten over Maria Barnas en Jeroen Henneman. 

In 2018 richtte ze Alphabet Street de Tank op, een gilde en denktank voor Zwarte en BIPOC beeldtaalkundigen. Beks was ook een van de seizoensdenkers voor Concertgebouw Brugge waar ze haar transdisciplinaire werk op het kruisvlak tussen literatuur, muziek en healing verdiepte met het ontwerp van energetische rituelen voor vrouwen.  

Afbeeldingen

Cookie-instellingen