Manon Uphoff

Manon Uphoff (1962) is schrijver, scenarist en beeldend kunstenaar. Ze debuteerde in 1995 met de verhalenbundel Begeerte en heeft sindsdien ruim 25 titels op haar naam staan.

Manon Uphoff debuteerde in 1995 met de verhalenbundel Begeerte en heeft sindsdien ruim 25 titels op haar naam staan. Haar debuut werd direct genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en de Anton Wachterprijs.

Literatuur

Haar meest recente roman Vallen is als vliegen (2019) stond op de shortlist van de Bookspot Literatuurprijs 2019 en op de shortlist voor de Libris Literatuurprijs 2020, en werd vertaald in het Engels, Spaans en Hongaars. In haar literaire werk komen vaak verwijzingen naar Griekse mythologie en beeldende kunst voor, maar ook haar persoonlijke leven en ervaringen zijn belangrijke thema's.

Beeldende kunst en schrijverscollectief

In haar beeldende kunst werkt ze met fotografie, papier, tekeningen, schilderkunst en video. Tevens is ze lid van schrijverscollectief Fixdit, een collectief dat strijdt tegen genderongelijkheid en zich inzet voor meer diversiteit in de literaire canon en literaire wereld.

Haar oeuvre werd in 2020 bekroond met de driejaarlijkse Charlotte Köhler Prijs. 

Website Manon Uphoff


Foto: Céline Simons

Afbeeldingen

Cookie-instellingen