Schrijver, ethicus Maxim Februari hekelde in zijn betoog het gebruik van het woord ‘privacy’. “Het grootste probleem is niet het verlies van privacy, maar het recht op bescherming tegen foutief gebruik van onbetrouwbare data, zoals het geval was bij de Belastingdienst en kinderopvangtoeslag.” Ook informatierechtgeleerde Natali Helberger ging in op datagebruik door digitale commerciële platformen in het onderwijs tijdens de intelligent lockdown. Beeldend kunstenaar, onderzoeker en schrijver Charl Landvreugd en decaan van het Leiden University College The Hague (LUC) Judi Mesman gaven een uiteenzetting over racisme, waarbij Landvreugd het manifest Wij zien jullie voordroeg, en kunstenaar, filosoof en wetenschapper Koert van Mensvoort en bioloog Theunis Piersma belichtten vanuit het perspectief van kunst en biologie klimaat en milieu.
De bijeenkomst was de pilot van een reeks bijeenkomsten waarbij kunstenaars en wetenschappers met bewindslieden en beleidsmakers in gesprek gaan over maatschappelijk lastige onderwerpen. Het doel is om zo tot nieuwe visies en inzichten te komen die de bewindslieden en beleidsmakers inspireren.
De bijeenkomsten passen bij de missie van de Akademie van Kunsten om kunstenaars en wetenschappers samen te laten optrekken bij het nadenken over maatschappelijke problemen. Wat volgens AvK-voorzitter Anne Vegter leidt ‘tot een denkvermogen dat nieuwe inzichten en perspectieven oplevert’.
Minister Van Engelshoven zei na afloop blij te zijn geweest met de uitwisseling van de perspectieven die de revue hadden gepasseerd. “Ze hebben nieuwe zaadjes in mijn hoofd geplant die nodig zijn om verder te komen in het denken over deze gecompliceerde onderwerpen.”