De bibliotheek van de toekomst

20-08-2021

Onderzoek naar het gebruik in het verleden, heden en de toekomst van de centrale bibliotheek van Washington staat centraal in dit project van Francine Houben.

De centrale bibliotheek van Washington is een van de laatste gebouwen die Mies van der Rohe heeft ontworpen in de periode 1965/1966 en dat pas na zijn overlijden is opgeleverd in 1972. Als symbool voor de protestmars naar Washington tegen de onderdrukking van de zwarte bevolking onder leiding van Martin Luther King en zijn inzet voor rassengelijkheid werd de bibliotheek bij de opening in 1972 naar hem vernoemd als eerbetoon aan zijn idealen.

Het Martin Luther King Library-project is een belangrijk voorbeeld voor de zeer actuele vraag hoe om te gaan met het naoorlogse architectonische erfgoed. Overal in de wereld zijn gebouwen uit de naoorlogse periode toe aan vernieuwing. Hoe om te gaan met de modernistische erfenis?

Met studie naar de geschiedenis, het in beeld brengen van het huidig gebruik én het zichtbaar maken van de bibliotheek van de toekomst zal dit Akademie van Kunsten-project een methodiek aandragen voor een universeel vraagstuk ten aanzien van onze hedendaagse gebouwde omgeving.

Francine Houben, oprichter en creatief directeur Mecanoo Architecten, vertelt over het project.
Lees meer over het project op de website van Mecanoo.


Credits lead foto: Christian Richters Mecanoo


Bekijk deze video

Deze video verschijnt wanneer u cookies van derden heeft geaccepteerd.

Afbeeldingen

A legacy of Mies and King

Afgeronde projecten

Cookie-instellingen