Manual/2

01-09-2021

Terwijl de inzichten van Freud en de psychoanalyse uit de mode raken, groeit de zelfhulpindustrie. In de laatste helft van de vorige eeuw is er een stroom populairwetenschappelijke publicaties over (zelf) hulp op gang gekomen die langzaam maar zeker is uitgegroeid tot een miljardenindustrie.

Barbara Visser onderzoekt in dit project het fenomeen zelfhulp en eventueel de rol van reproduceerbare media als boeken en video’s daarin met als resultaat een film over de manieren waarop we in deze tijd angst en aanverwante, als negatief gekwalificeerde emoties, proberen te controleren of elimineren.

Het aanbod om van angst en onzekerheid bevrijd te worden is voor velen van ons verleidelijk: steeds minder hebben we een levensinstelling waarin die emoties een natuurlijke plek innemen, waarbij we ze accepteren als iets dat gewoon bij het leven hoort.

De instrumentele benadering van een universele menselijke problematiek, die ooit wellicht een plek vond in rituelen, religie en gemeenschapszin, zegt iets over de tijd waarin we leven. In plaats van verhalen, symbolen en metaforen te gebruiken, wordt het complexe samenspel van gedachten, handelingen en emoties en hun mogelijke oorsprong, in boeken en video’s steeds simpeler en concreter beschreven en wordt de lezer van een zelfhulpboek direct tot handelen uitgedaagd.

Barbara Visser zal voor dit onderzoek de samenwerking opzoeken met een of meer wetenschappers uit de psychologie en neurowetenschappen en gebruikmaken van de archieven van het Trimbos Instituut en het Academisch Medisch Centrum.

 

Credits lead foto: Barbara Visser

 

Bekijk deze video 

Deze video verschijnt wanneer u cookies van derden heeft geaccepteerd.

Afbeeldingen

Manual/2

Afgeronde projecten

Cookie-instellingen